Kiinnostaako oman valokuvanäyttelyn järjestäminen? Näin se onnistuu

Olit sitten ammattivalokuvaaja tai uransa valokuvaamisen parissa haaveileva amatööri tai ehkäpä ihan vain omaksi iloksesi kuvaileva harrastaja, on monelle valokuvaajalle harrastuksen kulmakivenä se, että saa jakaa kuviaan myös muiden iloksi – ja ehkäpä jopa myydä niitä ja tienata jonkin verran rahaa. Moni haaveilee siis ihka omasta näyttelystä, mutta lähes yhtä monelle se tuntuu myös aivan utopistiselta ajatukselta. Jostain syystä Suomessa on moniin asioihin aina varsin kaino asenne ja tämä pätee erityisen hyvin myös omien taitojen esittelyyn. Vaikka taitoa riittäisi yllin kyllin, ei sitä välttämättä haluta esitellä, sillä ei tee mieli vetää huomiota itseensä turhan päiten. Tämä on kuitenkin sellainen asenne, että se kannattaa heittää romukuoppaan. Olet tehnyt mahtavaa työtä ja saanut aikaan upean lopputuloksen – nyt jos koskaan on siis aika hymyillä leveästi ja olla ylpeä siitä, mitä on saanut aikaan.

Yllättäen oman näyttelyn järjestäminen ei olekaan ollenkaan niin mahdoton ajatus, kuin miltä se ehkä saattaa tuntua. Syy, miksi monelle omien valokuvien esitteleminen näyttelyssä tuntuu niin vieraalta ajatukselta on valitettavasti se, että varsin monella on hyvin kieroutunut käsitys siitä, mitä valokuvanäyttelyt oikeastaan ovat. Monen kohdalla tämä johtuu siitä, että kaikki valokuvanäyttelyihin liittyvä tietämys on saatu ulkomaisista elokuvista, joissa valokuvanäyttelyt järjestetään yksinomaan valkeanhohtoisissa museoiden ja luksusgallerioiden saleissa ja joissa kuvia myydään jopa miljoonien eurojen hintaan. Tämä on kuitenkin loppujen lopuksi varsin kaukana siitä totuudesta, mitä valokuvanäyttelyiden järjestäminen yleensä pohjimmiltaan on. Juuri siksi olemme halunneet kirjoittaa tämän artikkelin: rikkoaksemme oman valokuvanäyttelyn järjestämisen ympärillä vellovia stereotypioita ja opettaaksemme sinulle, että sinäkin voit järjestää iki oman näyttelyn!

Missä oman valokuvanäyttelyn voi järjestää

Ensimmäinen asia, joka monelle tulee valokuvanäyttelyistä mieleen on se, kuinka laadukkaita valokuvien pitää näyttelyä varten olla ja pitääkö näyttelyn kuvien ottamiseksi hankkia itselleen useita kymmeniä tuhansia maksava kamera. Saattaakin monelle tulla varsin yllättävänä faktana, että nykyään valokuvanäyttelyitä on mahdollistaa järjestää jopa kännykän kameralla otetuilla kuvilla. Kuvaaminen ei siis välttämättä vaadi ollenkaan monimutkaisia välineitä eikä siitä juuri tämän takia kannatakaan ottaa yhtään sen enempää turhaa stressiä.

Toinen ja ehkäpä tärkein asia on kuitenkin tämä: missä oman valokuvanäyttelyn voi järjestää? Haluaisimme kuitenkin esittää tälle kysymykselle oman vastakysymyksemme: missä omaa valokuvanäyttelyä ei voisi järjestää? Oikeastaan valokuvanäyttelyä järjestäessä vain taivas on rajana eikä mikään voi pysäyttää sinua. Jos sinulla ei ole omia tiloja näyttelyn järjestämiseen, voit ensimmäisenä yrittää ottaa yhteyttä julkisiin tiloihin, kuten kouluihin, kirjastoihin, gallerioihin ja museoihin. Mikäli nämä eivät tuota tulosta tai eivät tunnu ollenkaan sinulle sopivilta vaihtoehdoilta, ei peli ole ollenkaan menetetty. Kun mietitään järjestämispaikkaa omalle valokuvanäyttelylle, voi mielikuvituksen antaa lentää vapaasti – joskus kaikkein villein idea saattaa olla se paras. Tiesitkö, että voit järjestää valokuvausnäyttelyn vaikka ulkona katunäyttelynä, kauppakeskuksen käytävällä tai sairaalan aulassa? Esimerkiksi sairaalassa järjestetty näyttely saa hymyn potilaiden huulille ja läheisille ja hoitajille hyvän mielen, toisin sanoen se tuottaa moninkertaisesti hyvää. Myös erilaisten paikallisten yritysten kanssa voi tehdä yhteistyötä järjestämällä näyttelyitä heidän tiloissaan, mikä puolestaan houkuttelee lisää kävijöitä yrityksen tiloihin.