Oletko valokuvaaja, jonka asiakkaalla on toivessa miljöökuvaus, mutta sinulla ei ole aiheesta vielä kovinkaan paljon kokemusta? Vai oletko ehkäpä jopa harrastelijakuvaaja, joka on saanut tehtäväkseen ihka ensimmäisen kuvaussession miljöössä? Vai oletko ehkäpä malli, häitä suunnitteleva morsian tai vaikkapa tulevan kesän ylioppilas, joka kaipaa vinkkejä siihen, kuinka saada aikaan mahdollisimman onnistunut ja imarteleva maisemakuva? Jatka lukemista, niin löydät alta asiantuntijoiden kokoamat vinkit siihen, kuinka saada aikaan onnistunut miljöökuva ja mitä sen valmistelu vaatii.
Mikä on maisemakuva?
Maisemakuva tai ammattikielessä ”miljöökuva” tarkoittaa juuri sitä. mistä nimikin jo kertoo: ulkona luonnonmaisemissa otettua kuvaa. Miljöökuvauksella ei kuitenkaan viitata vaikkapa tyhjästä pellosta tai hienosta kivestä tai värikkäistä kukista kuvien ottamista vaan nimen omaan luonnon käyttämistä taustamiljöönä kuville, joiden pääobjektina on jokin ihminen, ihmisjoukko tai eläin.
Miljöökuva ei myöskään missään tapauksessa ole lainkaan kehnompi tai epäammattimaisempi vaihtoehto kuin studiossakaan otettu kuva, vaan päin vastoin miljöövalinnoilla voi usein tuoda kuvaansa omaa henkilökohtaista höystettä, kun tavallisen valkoisen, mustan tai harmaan studiotaustan sijaan voikin valita taustakseen vaikkapa lapsuudenkotinsa, kesänmökin puutarhan, suosikkirantansa, kalliokiviä, meren, satumaisen metsän tai urbaanin kaupunkimaisen. Itselle sopivaa maisemaa valitessa vain taivas on rajana, mutta niin valokuvaajan kuin mallinkin on pidettävä valintaa tehdessä mielessä tietyt kriteerit.
Tähän artikkeliin olemme koonneet hyviä ja suuntaa-antavia vinkkejä miljöökuvaukseen niin valokuvaajalle kuin kuvattavallekin. Lue vinkkimme ja poimi talteen ne, joita et vielä tiennyt. Täydellisen maisemakuvan onnistuminen on näillä eväillä taattu!
Vinkkejä onnistuneeseen miljöökuvaukseen
- 1. Valitse maisemaksi itselle merkityksellinen paikka
Kun mietit itselle sopivaa paikkaa miljöökuvaukseen vaikkapa rippijuhlaan, valmistujaisjuhlaan tai häihin, kannattaa ensimmäisenä kriteerinä paikkaan pitää sen merkityksellisyys. Haluaisitko ottaa kuvat siellä missä tapasitte tai siellä missä ensimmäisen kerran suutelitte, vai mieluummin sillä kotikaupunkisi sillalla, missä kaikki muutkin ovat kuvansa ottaneet? Olisik teille sopivampi kuvauspaikka kuuma ranta, eksoottinen puutarha, jylhä merituulinen kallio vaiko satumainen metsä? Valitkaa kuvauspaikka juuri sellaiseksi, että se tekee kuvasta vieläkin merkityksellisemmän.
- 2. Mieti tarkkaan vuodenaika ja kellonaika
Pelkästään täydellisen kuvauspaikan valitseminen ei kuitenkaan riitä, vaan vielä on osattava valita täydellinen kellonaika, jotta kuvasta saadaan mahdollisimman näyttävä. Muista, että vaikka jälkikäsittelyllä voidaan saada paljon aikaiseksi ja kaikkia ammattikuvia käsitellään ainakin jonkin verran, ei aidon tunnelman veroista tyyliä ole mahdollista saada kuvaan jälkikäsittelyllä ja esimerkiksi liian vähän valottunut tai ylivalotettu kuva on suhteellisen hankala korjata jälkikäteen kuvan laatua vaurioittamatta. Siksi onkin tärkeää olla paikalla juuri silloin, kun olosuhteet ovat kuvalla mahdollisimman otolliset. Koska tämä sitten on? Tässä se jippi piileekin – tämä ajankohta on eri jokaisen paikan kohdalla! Esimerkiksi rannalle haluat varmasti suunnata lämpimän kultaisen auringonlaskun aikaan, jolloin auringon kultaiset viimeiset säteet värjäävät hiekan takanasi muistuttaen tuhannen ja yhden yön satuja. Jylhiin vuoristomaisemiin puolestaan haluat varmaan suunnata päivänä, jolloin valo on hieman kylmempi ja luo dramaattisemman vaikutelman. Satumetsä puolestaan verhoutuu kaikkein kauniimpii väreihinsä syksyisenä auringonnousuna, kun auringon ensimmäiset hatarasti lämmittävät säteet värjäävät ruskan. Tosiaan ajankohdalla on suuresti merkitystä siinä, kun valitaan kuvilla sopivaa miljöötä!
Viimeisimmät kommentit